Knut Jørgensen Langsletten1,2

d. 1756

Familie 1: Gjertrud Endresdatter f. 1714, d. 1747

Familie 2:

Familie 3: Lusia Lagesdatter

  • Trolovelse for Knut Jørgensen Langsletten og Gjertrud Endresdatter ble kunngjort den 26 mai 1743 i Kvikne kirke
    1743 Dom Exaudi
    Trolovet Knudt Giørgensen og Giertru ???
    Forlovere: Hans Storeng og Lars/Knud??? Olsen3
  • Knut Jørgensen Langsletten var gift med Gjertrud Endresdatter. De giftet seg august 1743 i Kvikne kirke
    1743
    ?? Augusti
    Knudt Jørgensen og Giertru Endresdatter4,5
  • Knut Jørgensen Langsletten var gift med Lusia Lagesdatter. De giftet seg 6 juli 1749 i Kvikne
    Dom 5te post Trinitatis. Knudt Giørgensen Langsletten og Lucie Lagesdatter copuleret4,2,6
  • Knut Jørgensen Langsletten døde i 1756 i Kvikne7
  • Han ble gravlagt den 4 juni 1756 i Kvikne kirkegård.7

Resten

  • Fra Inger Bjørnaas
    Dato 18. april 2004 13:00
    Til Arnt Stavne
    Emne Re: Kvikne kirkebok

    Det er noe som ikke helt stemmer med det du finner i kirkeboka ja. Ser nesten ut som om det kan være to knut langsletten. Hvis ikke, kan de ikke ha ført kirkeboka kronologisk, og enkelte handlinger må være plassert i feil rekkefølge. Det virker jo også litt rart synes jeg.

    De som har laget bygdeboka har i alle fall ikke skrevet av kirkebøkene. Det er litt synd at de ikke gjorde mer nøyaktig arbeid med den siste boka, men den er jo tross alt litt bedre og mer oversiktlig enn den andre. Synes likevel at de i denne dataalderen skulle skrevet av kirkebøkene for så å fått litt mer fullstendige opplysninger.

    Det kunne jo være greit å sjekke om det finnes skifter i forbindelse med Langsletten, eller noen av de andre plassene også, for den saks skyld. Har inntrykk av at de har sjekket en del skifter, men vet ikke om det gjelder alle. "Problemet" er jo at skiftene for Innset og Kvikne er sorter etter bosted, og ikke etter navn.

    Tror du har rett i at konene til Knut må være importert. Har prøvd å finne ut noe om det, men ikke lykkes så langt. Har også lett en del etter faddrene for å se om det kan gi noen spor, men har ikke kommet til noe konkret der heller. Flesteparten av forsøkene har kommet fram til det samme som du har skrevet ned. Kan likevel ikke fri meg helt fra kontakten med Hals-famielien, men om det er av slektskap eller bare kjennskap er ikke godt å si. Hvis f.eks. både Knut og konene er importerte, trenger de jo ikke å ha slekt her i det heletatt. Det er jo en mulighet for at ingen av dem er født her. Det er jo et gruvesamfunn, så for den del kan de f.eks. komme fra Rennebu eller Meldal. Jørgen og Endre er jo navn som forekommer i Meldal og Svorkmo/Orkdal, Lusie skulle en kanskje tro var fra øverst i Rennebu mot Innset/Kvikne. Lage er jo også Innset/Kvikne-navn, men finnes vel også i Oppland bl.a..

    Holder på å rote en del i gruveslekt på Svorkmo. Her er det nære forbindelser til Innset/Kvikne. Skal holde øynene oppe å se om det kan finnes noen forbindelse.

    Det har også helt sikkert eksistert en Guri Langsletten den eldre. Guri Knutsdt. må være oppkalt etter hun som er nevnt i communicanter. Kanskje kan det være en bestemor ?

    Skal prøve å se litt mer på dette ved anledning. Har holdt på i flere dager å skulle sende deg svar. Hadde til og med kladdet ett som jeg klarte å slette. Skulle ta bort noe som jeg oppdaget var det samme som du hadde funnet, og dermed, som den kloss jeg er, slettet hele greia. Ja, ja, håper jeg fikk med det meste av det jeg skulle si likevel.

    Beste hilsen Inger.
  • Fra Inger Bjørnaas
    Dato 18. april 2004 13:13
    Til Arnt Stavne
    Emne Lusie Eriksdt.

    Jeg har prøvd å lete etter henne, men har ikke klart å finne noe foreløpig. Tror nesten hun må høre til i Gisnåsområdet. Hun kan til og med være født i Innset/Kvikne, men bosatt på Rennebuside. Kanskje gift der.


    Det hendte nok at prestens kone var fadder. Merkelig, men ofte var det en del kontakt mellom småkårsfolk og de høyere klasser. Ofte kunne vel det være at noe av de høyere klassene var veldig fattige og ofte giftet seg inn i de lavere lag av befolkningen. Det ser jeg i alle fall mye av på Svorkmo.

    Mor til Lusia Eriksdt.'s mann, Nils Olsen Meldal på Slettvollen, er Marit Totlund. Tror det kan være Nils Totlund som er fadder sammen med sin kone Lusie når Gollau blir døpt i 1753.

    Esten Estensen, f. 1720 (Estensplass) og kona Ingeborg Krostoffersdt. Skomakerjordet (gift 1740) har ei datter som blir kalt Gøllaug. Hennes søster, Dordi, er gift med Ola Nilsen Slettvoll. Deres bror, Kristoffer, kom til Rikardstuggu.

    På Rikardstuggu bodde en Rikard. Han hadde to barn:

    1) Ola, gm Mathea Jørgensdt.

    2) Karen, g.m. Amund Hals på Totlund.

    Vet ikke om disse folka kan ha noe med Langslett-folka å gjøre ?


    Dette ble litt springende, men håper det ikke ble alt for rotete og ulogisk.

    Beste hilsen Inger.

Kildehenvisninger

  1. [S82] Samtale, Knut Stafne.
  2. [S176] Olav Tryggve Hagen, Kvikne Bygdebok Bind II, Side 280.
  3. [S291] Kirkebok Kvikne 1739-1756: Film 1/3. Side 93.
  4. [S84] Knut Stafne, Person nr. 386.
  5. [S291] Kirkebok Kvikne 1739-1756: Film 1/3. Side 99.
  6. [S291] Kirkebok Kvikne 1739-1756: Film 2/3. Side 240.
  7. [S291] Kirkebok Kvikne 1739-1756: Film 1/3. Side 21.
  8. [S332] Orkdal Skifteprotokoll nr 7 1767 - 1782: Folio 447 http://www.arkivverket.no/URN:sk_read/24706/458